Tijdens onze laatste vakantie naar Berlijn is onze koffer kapot gegaan. De American Tourister heeft het ruim 15 jaar volgehouden en heeft letterlijk de hele wereld gezien. Terugrekenend denken we dat onze geliefde koffer zeker 50 keer mee is geweest op vliegvakantie, zowel met onszelf als een aantal keren uitgeleend aan familie. Nu is helaas het uitschuifmechanisme gebroken toen we de koffer van de bagage belt afhaalden op Schiphol na onze laatste vakantie in Berlijn.

Tijd dus voor een nieuwe koffer! Een nieuwe koffer kost al snel enkele honderden euro’s, wat we eigenlijk best een hoop geld vinden voor iets wat je een enkele keer per jaar gebruikt. Aan de andere kant, als we terugkijken naar hoe lang we plezier hebben gehad van onze vorige koffer is de afschrijving per jaar slechts €10 per jaar geweest; dat kan dus wel uit.

Nu komen we echter voor een nieuwe zoektocht te staan, want bij een koffer kopen is er meer dan voldoende keuze. Alleen, waar moet je op letten en waar kun je naar kijken voor persoonlijke voorkeur? We hebben tijdens onze zoektocht een aantal verschillen gevonden waar je op kunt letten, die we hieronder voor je hebben beschreven. Wij zijn niet persé merk gebonden of op zoek naar een premium product, maar gezien hoe lang we plezier hebben gehad van onze American Tourister kijken we vooral weer naar een premium koffer van Samsonite, American Tourister of SuitSuit.

Harde of zachte buitenkant

Een van de verschillen die je hebt is een harde of zachte buitenkant. Beide keren zal de buitenkant van de koffer van een soort plastic gemaakt zijn. Een harde buitenkant zorgt ervoor dat alles in de koffer beter beschermd is. Een zachte buitenkant zorgt er echter voor dat er wat flexibiliteit in de koffer zit, waardoor je makkelijker kunt ‘proppen’ omdat je koffer wat mee kan bewegen in de vorm.

Rits of clips

Het volgende onderscheid bij koffers is of je een rits wilt die door het midden van de koffer gaat, waardoor je twee gelijke compartimenten krijgt, of een koffer die met clips vast gemaakt en je eigenlijk maar 1 groot vak hebt. Hier verschillen bij ons de meningen nogal over, de een wil geen rits (want toch iets gevoeliger om kapot te gaan), de ander wil geen clips (want dan maar 1 opbergvak in plaats van 2).

2 of 4 wielen

Ook kun je bij koffers kiezen tussen varianten met twee wielen of vier wielen. Logischerwijs moet je de twee wielen koffer dus altijd achter je aan trekken, waar je een koffer met vier wielen ook makkelijk naast of voor je kunt duwen. Een koffer met twee wielen heeft vaak grotere wielen, waardoor deze beter tegen een stootje kunnen. Een koffer met vier wielen is veel makkelijker bij je te dragen, maar de kleine wieltjes kunnen ook gevoelig zijn om kapot te gaan.

Onze keuze

Wij blijken toch een beetje gewoontedieren te zijn. Onze oude American Tourister had een harde buitenkant met clips en twee wielen. Deze hebben we dan ook weer gekozen. Vier wielen is veel praktischer maar wel echt gevoeliger om kapot te gaan. Dit was voor ons dan ook de belangrijkste beweegreden om toch voor twee wielen te gaan. We zijn nog jong en kunnen makkelijk de (vaak zware) koffer achter ons aan trekken.