Vakantie zover het oog reikt

Helemaal in het noorden van Duitsland ligt de deelstaat Schleswig-Holstein met de hoofdstad Kiel. Een frisse bries, eindeloze dijken, stranden en duinen heten je welkom op de vakantiebestemming Schleswig-Holstein. Aantrekkelijke fietspaden nodigen je uit tot mooie tochten, de eilanden tot spannende uitstapjes en het water tot mooie zeiltrips. Vakantie in Schleswig-Holstein is een aanrader voor iedereen. Laat je kinderen op het strand, aan zee of in het binnenland de verscheidenheid van de natuur of aantrekkelijke musea en parken ontdekken. In Schleswig-Holstein zijn vakantie en sportieve activiteiten uitstekend met elkaar te combineren. Het ruige, prikkelende klimaat, zon, zand en zeewater bevorderen het humeur en versterken de weerstand! Schleswig-Holstein wordt gekenmerkt door zeeën, kuststreken, waterlandschappen, natuur- en nationale parken.

Ontdek het land tussen de zeeën in al zijn diversiteit! Elke regio heeft een heel eigen charme. Het natuurlijk werelderfgoed Waddenzee en de dijken bepalen het beeld van de Noordzee. Aan de Oostzeekust heb je fascinerend steile kuststreken en witte zandstranden. In het binnenland betoveren romantische meren, ingebed in zacht glooiend heuvelland. Het hertogdom Lauenburg, het zuidelijkste district van Schleswig-Holstein, heeft met uitgestrekte bossen en talrijke meren gevarieerde vakantiemogelijkheden voor natuurliefhebbers. De steden van Schleswig-Holstein imponeren door hun maritieme karakter, historische gebouwen, eindeloze winkelmogelijkheden en indrukwekkende culturele highlights.

Kiel
Kiel, dat al heel lang een belangrijke scheepsbouw- en marinestad was, is nu ook een levendige studentenstad, een stad met een urbane sfeer waar de mensen zich niet zo druk maken. Die sfeer proef je overal in de deelstaathoofdstad met zijn prachtige ligging aan de Kieler Förde. Zoals aan het water, in de moderne, ruim opgezette binnenstad, maar ook in de Dänische Straße, de 'pronkkamer' van Kiel, waar de gebouwen uit de gründerzeit een maritieme charme uitstralen.

Traditioneel kaasland
Schleswig-Holstein is een traditioneel kaasland! Toch zijn deze noordelijke, gehemelte strelende kazen nog maar bij weinigen bekend. Verdeeld over de deelstaat zijn er ca. 30 kaasmakerijen, waar gedreven kaasmakers hun delicatessen volgens oude tradities en met veel liefde produceren. Heerlijke zachte kazen, pittig gekruide of mild-aromatische kazen, van koe-, schapen- of geitenmelk, er zijn er eindeloos veel. Bij de meeste kaasmakerijen kan je de kaas ook kopen, zelf zien hoe ze gemaakt worden of van deze kostelijkheden proeven, kan echter niet overal. Dat komt met name door de strenge hygiëneregels. Voor een bezoek aan een kaasmakerij kan het beste vooraf een afspraak worden gemaakt.

Schleswig Holsteinisches Wattenmeer
Het nationaal park Schleswig Holsteinisches Wattenmeer is het grootste nationale park van Midden-Europa. Eén derde van Schleswig Holstein hoort bij dit grootste aaneensluitende Waddenlandschap ter wereld. Het loopt van onze Nederlandse Noordzeekust tot Denemarken.
De Waddenzee in de meest noordelijke Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein is een aan de getijden onderhevige landstrook die bij vloed wordt overstroomd en bij eb droog ligt. Het is wereldwijd een uniek stuk natuur. Je treft hier een zeelandschap aan met duinen, stranden en zoute gronden dat volledig aan de natuur is overgelaten. De Halligen, kleine eilanden zonder dijken, worden tijdens springvloed en stormen overstroomd.
Er wonen meer dan 3200 diersoorten op de Waddenzee. Langs de oevers vind je zeesterren, kreeften, slakken, schelpen en zeepieren. Het nationaal park is een nest- en rustplaats voor een groot aantal trekvogels en geldt daarom elk jaar weer als een grote trekpleister voor bezoekers. In de herfst ben je als bezoeker getuige van een ongeëvenaard natuurschouwspel, zoals de stormachtige aankomst van verschillende vogelsoorten. Uit de zoute gronden ontspringen de meest uiteenlopende planten.
Een ervaren waddengids laat je het samenspel van eb en vloed zien, wanneer na zes uur de zee zich weer aandient en de prielen weer met water vollopen. Je kunt langs het strand wandelen, in zee zwemmen, een Waddentocht maken, een boottocht maken of op de zouten gronden vogels bekijken. Eén ding is zeker, na een vakantie in het nationaal park "Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer" zijn lichaam en geest volledig tot rust gekomen.