Saksen-Anhalt: ontmoeting met cultuur, natuurgenot voor actieve vakantiegangers

Saksen-Anhalt geldt als kernland van de Duitse geschiedenis en nodigt cultuurliefhebbers uit om onder het motto 'Ontmoeting met cultuur' bezienswaardigheden te ontdekken. Ook voor actieve vakantiegangers is er volop keuze om kennis te maken met de unieke landschappen.
Maar liefst 4 UNESCO werelderfgoed locaties liggen hier vlak bij elkaar, namelijk: de vakwerkstad Quedlinburg, de Lutherplaatsen in Eisleben en Wittenberg, het Bauhaus en de ‘Meisterhäuser’ in Dessau alsmede het Tuinenrijk Dessau-Wörlitz.

De Romaanse Route loopt dwars door de deelstaat en verbindt 80 romaanse kerken, kathedralen, burchten, paltsen en kloosters met elkaar. Zij leidt je rechtstreeks naar de romaanse (bouw-)kunst. Hoogtepunten zijn de domschatten in Naumburg, Merseburg, Halberstadt en Quedlinburg. Wie van parken houdt, kan zijn tuindromen uitleven in 43 'Gartenträume' parken, waaronder het Tuinenrijk Dessau-Wörlitz en het Europa-Rosarium Sangerhausen. Archeologieliefhebbers moeten vooral de route 'Himmelswege' in hun agenda noteren, deze imponeert met het deelstaatmuseum voor prehistorie in Halle en de orginele Hemelschijf van Nebra, 's werelds oudste zonneobservatorium in Goseck evenals het bezoekerscentrum 'Arche Nebra'. De wijnregio Saale-Unstrut in het zuiden van de deelstaat is een populaire bestemming voor wijnliefhebbers en in het noorden van Saksen-Anhalt kunnen bezoekers via oude Hanzewegen een uitstapje maken naar 8 historische Hanzesteden. Volop keuze is er ook voor een cultureel programma 's avonds, bijvoorbeeld het jaarlijkse Händel-festival in juni in Halle en het nieuwe tuindromen festival 'Stars im Park!

Unieke landschappen zoals het natuurpark Harz en het UNESCO biosfeerrfeservaat Midden-Elbe evenals een uitgebreid routenetwerk maken Saksen-Anhalt tot een prima bestemming voor actieve vakantiegangers en natuurliefhebbers. Voor fietstochten is bijvoorbeeld de Elberadweg uitgestippeld, voor wandelingen de Harzer-Hexen-Stieg, in de wijnregio Saale-Unstrut zijn kanotochten mogelijk, de regio Altmark nodigt je uit voor een paarden vakantie en pelgrimstochten kan je maken op de St. Jakobus pelgrimsroute of de Lutherweg.
Overal zorgen vriendelijke gastgevers voor een attente service, zij brengen in gezellige restaurants regionale specialiteiten op tafel.

Magdeburg
De deelstaathoofdstad Magdeburg, een van de oudste steden in het voormalige Oost-Duitsland, heeft het in de loop van zijn geschiedenis niet altijd gemakkelijk gehad. Als keizerlijke residentie, Hanzestad en vestingstad is Magdeburg keer op keer geteisterd door oorlogen en verwoestingen. Maar de stad is altijd blijven geloven in zijn toekomst, heeft zichzelf steeds opnieuw uitgevonden en de herinnering aan de twee Otto's die zo'n grote rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Magdeburg, altijd bewaard.
Vanuit welke windstreek je ook naar Magdeburg komt, de dom met zijn imposante torens en de grafkerk van keizer Otto I, begroeten je al van verre. De dom is niet alleen de eerste gotische kathedraal in Duitsland en rijk versierd met kunstige beelden en fraai houtsnijwerk, maar vormde altijd al de personificatie van hetgeen de stad en de mensen kenmerkt: trots, verhevenheid en uithoudingsvermogen. Wie tegenwoordig de dom binnenloopt, ziet een monumentale, sobere, lichte ruimte met kunstwerken van superieur niveau uit bijna alle kunsttijdperken.
Het cultuurlandschap Elbauenpark met de Jahrtausendturm (Millenniumtoren), het waterpodium, het vlinderhuis, speeltuinen en sportvoorzieningen, kunstobjecten, thematuinen en talrijke andere attracties zijn één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. De Jahrtausendturm werd in 1999 ter gelegenheid van de tuinenshow Bundesgartenschau gebouwd en is met 60 meter hoogte het hoogste houten gebouw van Duitsland. Hij biedt bezoekers een interactieve reis door de tijd. Nergens anders is het mogelijk om op maar liefst vijf expositieverdiepingen kennis te maken met onderzoekers en uitvinders die gedurende de afgelopen 6.000 jaar de wereld veranderd en de mensheid bewogen hebben.

Halle
In 1804 werd in Halle een kleine banket- en honingbakkerij geopend. De kiemcel van de Hallorenfabriek, de oudste chocoladefabriek in Duitsland waar nog altijd wordt geproduceerd. De bekendste bonbon die er wordt gemaakt, is daarentegen relatief jong, de zogenaamde “Halloren Kugeln”. Deze bonbons  bestaan pas sinds 1952. Met hun ronde vorm doen ze je denken aan de zilveren knopen op de jassen van de plaatselijke zoutwerkers, die “Halloren” werden genoemd. Dat de zoete bonbons daarom met zout worden gegeten, is echter een legende. Meer over de chocoladeproductie kun je  te weten komen in het chocolademuseum van de onderneming, wat tevens een echte aanrader is.