Saksen: kunst, cultuur en natuur

Saksen is de toeristische ontdekking van de laatste tijd. Steeds meer mensen genieten van de rijke cultuur, de boeiende geschiedenis, de mooie natuur, bruisende steden, gezellige marktstadjes, fantastische kuuroorden en vele attracties en bezienswaardigheden. Ook voor liefhebbers van goed eten en drinken is het land een aanrader. Cultuur of natuur, een actieve of relaxte vakantie, in Saksen kan het allemaal.
Vakantie in Saksen betekent vakantie in een 1000 jaar oud cultuurlandschap. Culturele reizen leiden naar de sporen van beroemde componisten, bouwmeesters en kunstenaars.

Saksen is rijk aan geschiedenis, want het Saksische cultuurlandschap is al ruim 1000 jaar oud. In de Saksische vakantieregio's en steden nodigen meer dan 500 musea uit tot een bezoek. Bezienswaardigheden zoals de Semperopera, de Frauenkirche en de Zwinger in Dresden, het Volkerenslagmonument in Leipzig of het slot Moritzburg zijn markante symbolen van de Vrijstaat Saksen.Het zijn met name de uitgelezen kunst- en cultuurbelevenissen die bezoekers van heinde en ver zozeer weten te waarderen. Muziekfestivals, toneelvoorstellingen en kunstcollecties van internationaal formaat drukken hun stempel op het Saksische cultuurlandschap. Onlosmakelijk verbonden met het muziekgebeuren in Saksen zijn locaties als de Semperopera Dresden, het Gewandhaus Leipzig en de theaters in Chemnitz. Bovendien zijn de namen van beroemde componisten als Johann Sebastian Bach, Richard Wagner, Robert Schumann en Carl Maria von Weber geen namen om over te zwijgen. Het Thomanerkoor, Dresdner Kreuzkoor, Gewandhausorkest en de Staatskapelle Dresden behoren tot de wereldwijde bekende ensembles.

Saksen heeft zijn wereldwijde reputatie echter ook te danken aan de rijke ambachtelijke tradities: houtsnijkunst uit het Ertsgebergte, ambachtelijke muziekinstrumentenbouw in het Vogtland, Meissener porselein, Plauener kant of de horloges uit Glashütte.
Het bezoeken van kastelen en paleizen is één van de meest populaire vakantieactiviteiten. Vaak lopen de toegangsprijzen aardig in de papieren, maar in Saksen kan het voordelig met de ‘Schlosserlandkaart’. Deze geeft 10 dagen onbeperkt entree tot de 33 beste locaties, waaronder Jachtslot Moritzburg, Slot Colditz, paleis Pillnitz Dresden of de Vesting Königstein. De kaart kost slechts 35 euro voor een gezin met kinderen. Maak een reis door de wereld van ridders en paleislakeien in Schlosserland Sachsen.

Saksen is gezinsvriendelijk en is afgestemd op de behoeften van gezinnen met kinderen. Fietsers en wandelaars, bergbeklimmers, mountainbikers, motorrijders en wintersporters treffen in het Saksische middengebergte optimale omstandigheden aan om in de vakantie actief hun lievelingsbezigheid uit te kunnen oefenen.

Met zijn traditionele kuuroorden en badplaatsen biedt Saksen bovendien voortreffelijke mogelijkheden voor kuren, wellness en gezondheidsvakanties.

Dresden
Het begrip 'cultuur' kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd en gedefinieerd. Maar je kunt ook gewoon zeggen: Dresden. De hoeveelheid en pracht van de cultuurgoederen is hier zo overweldigend, dat bezoekers zich alleen maar ademloos kunnen verbazen. En omdat dit alles in Dresden ook nog eens is gelegen in een schitterend rivierlandschap, komt er bij deze verbazing al snel een groot enthousiasme.
In Dresden is er veel wereldberoemd. Dat geldt niet alleen voor de 'grote drie', de Zwinger, de Semperoper en de Frauenkirche, maar ook voor de Brühlsche Terrasse en het Residenzschloss, de kastelen aan de Elbe in het stadsdeel Loschwitz, de villawijk Blasewitz, de tuinstad Hellerau en natuurlijk de twaalf musea die behoren tot de Staatliche Kunstsammlungen. En niet in de laatste plaats voor de ligging van het stadscentrum aan de linker oever van de Elbe, precies op het punt waar de rivier een bocht maakt.
Vanaf het park Brühlsche Terrasse, het 'balkon van Europa', heb je een fantastisch uitzicht over de Elbe en het nieuwere deel van Dresden aan de overkant van de rivier. Omzoomd door representatieve gebouwen als de kunstacademie en het Albertinum en ook musea als het Grüne Gewölbe in het Residenzschloss, maken een bezoek aan Dresden tot een culturele ervaring die bijna niet te overtreffen is.
Dresden is daarnaast al bijna 700 jaar beroemd om zijn muziek. Niet alleen de opera, maar ook de Sächsische Staatskapelle, de Dresdner Philharmonie en het Kreuzchor wekken het enthousiasme van het publiek. Er staan het hele jaar door internationale festivals, interessante theater- en dansproducties en evenementen van topklasse als het Semper Opernball op het programma. Maar cultuur betekent in Dresden ook jazz, het Internationale Dixieland Festival is het grootste oldtime-jazzfestival van Europa. Traditionele hoogtepunten zijn de Riverboat Shuffle, de jazzpodia in de Prager Straße en de dixielandparade door de historische binnenstad. Openluchtevenementen als filmnachten aan de oever van de Elbe, het 'Elbhangfest' en concerten in de parken van de kastelen aan de rivier maken de festivalagenda compleet.

Leipzig
Hoe muzikaal de inwoners van Leipzig zijn, blijkt alleen al uit het feit dat de vreedzame revolutie in 1989 vanuit deze stad werd gedirigeerd. Na de val van de DDR heeft Leipzig de titel 'heldenstad' gekregen, wat echter net zo goed zou kunnen slaan op de grote musici, dirigenten en componisten die waarschijnlijk nergens zo aanwezig en populair zijn als hier.
Als je in Leipzig bent, moet je beslist eens een kijkje nemen op de derde etage van 'Zum Arabischen Coffe Baum', zoals het koffiehuis voluit heet. Hier bevindt zich namelijk een koffiemuseum dat in 15 ruimtes meer dan 500 museumstukken uit 300 jaar Saksische koffie- en cultuurgeschiedenis presenteert. Wie graag verder loopt in de sporen van de grote muzikale traditie van Leipzig, zal vol lof zijn over het museum voor muziekinstrumenten. Dit is in het bezit van één van de belangrijkste collecties in zijn soort ter wereld en geeft de bezoekers een schat aan informatie over de muziekgeschiedenis van de stad.
In de dierentuin van Leipzig wordt er iets verder teruggegaan in de historie, om precies te zijn een paar honderd miljoen jaar. Hier nodigt Gondwanaland de bezoekers uit tot het maken van een tropische avontuurreis naar het tijdperk in de geschiedenis van de aarde waarin het super continent Gondwana het zuidelijke halfrond beheerste. Terug in het heden is het misschien een goed idee te gaan winkelen of een kroegentocht te maken. Rondom de Markt, in de idyllische steegjes in de historische binnenstad, bevinden zich tal van antiek- en boekwinkels, chique boetieks en leuke kleine winkeltjes waar voor iedereen wel iets te vinden is. Maar verbaas je niet, als daarbij de één of andere melodie in je hoofd blijft hangen, je bent tenslotte in Leipzig.