Saarland: een klein juweel in het hart van Europa

Het Saarland ligt tussen de buurlanden Luxemburg, Frankrijk en Rijnland-Palts genesteld. Het bijzondere van het Saarland schuilt niet alleen in de natuur en de charmante dorpjes. De keuken en de levensstijl van de Saarlanders is duidelijk beïnvloed door de Franse buren.
Een van de natuurlijke hoogtepunten van Saarland is de rivier de Saar die soms wel heel scherp door het landschap meandert. Dat is het beste te zien vanaf het uitkijkpunt Cloef in Orscholz.
Een ander natuurlijk hoogtepunt of liever, dieptepunt, is de bij Niedaltdorf gelegen druipsteengrot met stalagmieten, stalactieten en verkalkte planten.

Onderdeel van het natuurpark Saar-Hunsrück is het Sankt Wendeler Land met daarin de toeristische trekpleister de Bostalsee en een aantal gezellige stadjes. St. Wendel heeft een mooi gerestaureerde binnenstad met ontzettend leuke terrasjes. In Marpingen staat het Hiwwelhaus Alsweiler een volledig authentiek boerenhuis uit 1711. Het Sankt Wendeler Land is een perfect wandel- en fietsgebied.

Völklinger Hütte
De Völklinger Hütte is wereldwijd de enige ijzersmelterij uit de bloeitijd van de ijzer- en staalindustrie in de 19e en 20e eeuw die behouden is gebleven. Het gigantische hoogovencomplex met een oppervlakte van 600.000 m² werd in 1994 als eerste industriemonument erkend als UNESCO werelderfgoed en is tegenwoordig naast een culturele locatie ook een thema- en attractiepark

Geheime tip op het gebied van cultuur!
Ontbijten in een Romeinse villa, tussen de middag een ridderfeest, voor de thee naar een barok kasteel en 's avonds jazz bij de hoogovens. In het Saarland kan je 2.000 jaar geschiedenis in één dag beleven. Daarnaast zijn er talloze verschillende culturele evenementen waar jonge talenten maximale inzet tonen en internationale sterren het publiek in verrukking brengen. Eersteklas musea en een levendige kunst scène vormen steeds weer opnieuw het bewijs voor de culturele rijkdom van het Saarland.

Saarland culinair
Goed eten speelt in het Saarland een belangrijke rol. Of je nu de traditionele burgermanskost neemt, zoals 'Schwenkbraten' (aan het spit geroosterd braadvlees) of stevige aardappelgerechten, een uitgelezen driesterrenmenu of innovatieve creaties. Hier werken de koks graag met regionale producten van topkwaliteit. Het Saarland inspireert zijn koks tot topprestaties. De dichtheid aan Michelinsterren per inwoner is hier dan ook ongekend groot.

Mijnbouw
Sinds 2012 is er in het Saarland geen mijnbouw meer. Maar de herinnering leeft want tal van musea, bezoekersmijnen en verenigingen koesteren het kostbare erfgoed. Bijvoorbeeld op de tentoonstelling 'DAS ERBE' op het terrein van de voormalige mijn Reden, in het Saarländisches Bergbaumuseum en in de belevingsmijn Velsen. Hier kun je zelf in de mijn afdalen en er een idee van krijgen hoe zwaar het was om daar te werken.

Saarbrücken
Saarbrücken is een sympathieke stad met een bruisend cultureel leven, barokke architectuur, Franse charme en Saarlandse levenslust. Ook wel de universiteitsstad en deelstaathoofdstad, het economisch centrum en jaarbeursstad. De metropool aan de Saar is het centrum van een grensoverschrijdende agglomeratie en tegelijkertijd een sfeervolle stad met een rustig, ontspannen en vrolijk karakter.
Het slot van Saarbrücken is een barok pronkgebouw in het centrum van de deelstaathoofdstad. Het werd opgetrokken op de restanten van de middeleeuwse burcht Sarabruca op de linkeroever van de Saar, die in 999 voor het eerst in de annalen werd genoemd. Sindsdien beschikt het ook over een kasteelspook dat gedurende de duizendjarige geschiedenis van het slot altijd aanwezig is geweest. En als het net niet aan het rondspoken is, nodigt het de bezoekers uit voor een rondleiding. Zo kom je te weten waarom het slot tijdens de Franse Revolutie in brand stond, waarom er onder het plafond van de feestzaal duiven rondvliegen en wie Charlotte en Ottilie zijn.