Vakantiebestemming voor alle jaargetijden

Noordrijn-Westfalen is een leuke bestemming voor zowel een korte als lange vakantie. Noordrijn-Westfalen is een gevarieerd gebied met mooie natuur en biedt veel mogelijkheden om te fietsen en te wandelen. Ook voor het bezoeken van steden of dorpen kom je in Noordrijn-Westfalen niets te kort. Als je van historie en cultuur houdt, zijn de Dom van Keulen, de Dom van Aken, de oude kolenmijn van Essen en het Slot Augustusburg in Brühl een bezoek absoluut waard want deze staan allemaal op de werelderfgoed lijst van UNESCO! De hoofdstad Düsseldorf met het gezellige Altstadt is dan ook zeker een aanrader.

Naast het unieke culturele aanbod en de ontelbare mogelijkheden om actief bezig te zijn, biedt Noordrijn-Westfalen een hele reeks traditionele evenementen zoals carnavalsfeesten en -optochten, kermissen en volop winkelmogelijkheden. Breng eens een bezoek aan één van de twee grootste in de binnenstad gelegen winkelcentra van Europa: CentrO in Oberhausen of de Limbecker Platz in Essen! En als je na het winkelen een beetje rust nodig hebt, kun je terecht in één van de talrijke geneeskrachtige badplaatsen en kuuroorden. In moderne thermen, zoutwater- en modderbaden of bij het 'wellnessfietsen' kunnen de batterijen weer worden opgeladen.

Ook fijnproevers komen in Noordrijn-Westfalen volop aan hun trekken, er zijn hier ruim 40 sterrenrestaurants te vinden.

De dom van Keulen
Op de plaats waar zich nu de dom van Keulen bevindt, hebben al vanaf de 4e eeuw kerken gestaan. Pas in 1248 werd in de stad aan de Rijn begonnen met de bouw van één van de belangrijkste kathedralen van de christendom. In 1880, het jaar waarin de dom werd voltooid, was de Dom het grootste bouwwerk ter wereld.
De nieuwe bouwstijl van de dom, die pas veel later 'gotiek' werd genoemd, was afkomstig uit Frankrijk, waar prachtige kerken als de Notre Dame de mensen uit die tijd verbaasd deden staan. Zoiets wilden de Keulenaren ook hebben, maar dan natuurlijk nog mooier, groter en hoger.

Tegenwoordig is de dom van Keulen met meer dan zes miljoen bezoekers per jaar de populairste toeristische attractie van Duitsland. De twee enorme torens zijn de hoogste dubbele kerktoren ter wereld en bieden een fantastisch uitzicht op Keulen en omgeving. De dom is overigens gewijd aan Petrus en Maria en niet aan de Heilige Drie Koningen, van wie de relikwieën in de 12e eeuw van Milaan werden overgebracht naar Keulen. Deze bevinden zich sindsdien in de Gouden Driekoningenschrijn. Ook in de schatkamer bevinden zich kostbaarheden van onschatbare waarde, zoals de Petrusstaf, de Petrusketting en het kruis van Gero, dat voor zover bekend het oudste grote beeldhouwwerk in Europa is. Ook de gebrandschilderde ramen, het koorgestoelte met zijn prachtige houtsnijwerk en de schilderingen uit de 14e eeuw zijn de moeite waard. Dat geldt overigens ook voor de vele culturele evenementen in en om de dom, zoals de orgelconcerten die gedurende het zomerseizoen iedere dag worden gegeven en de kooruitvoeringen die hier van september tot juni eenmaal per maand voor de Driekoningenschrijn plaatsvinden. Een evenement met een ander werelds karakter is carnaval, het doldwaze 'vijfde jaargetijde', maar dat hoort nu eenmaal ook bij Keulen.

Zollverein
Zollverein is het industriële gebied even ten noorden van het centrum van Essen. Alles draait op het terrein van Zollverein om de mooiste steenkolenmijn ter wereld. Deze oude mijnfabriek werd niet voor niets het symbool van de culturele hoofdstad van Essen in 2010. Sinds 2001 wordt Zollverein beschermd op de werelderfgoed lijst van UNESCO. Het gehele complex bestaat uit twintig gebouwen die ontstonden tussen 1928 en 1932. Het is een indrukwekkend geheel dat mede dankzij enorme overheidsimpulsen weer barst van de energie. Buiten een begeleid bezoek aan deze imposante fabriek, heb je ook de mogelijkheid om één van de meest toonaangevende designmusea in de wereld te bezoeken: het Red Dot Design museum, letterlijk in de kern van de fabriek (de ovens) aanwezig! Maar ook een verkenningstocht door het gebied rondom de fabriek per fiets of te voet is mogelijk. Na een ontdekkingstocht over het terrein zijn er ook opties om, geheel in stijl, te dineren in deze inspirerende omgeving. Je zult zeker versteld staan van de functionele pracht die het Zollverein te bieden heeft.

Kerstmarkt Düsseldorf
In het sfeervolle centrum van Düsseldorf kun je op maar liefst 6 verschillende locaties genieten van leuke kerstmarkten. Elke kerstmarkt heeft een eigen sfeer en dat maakt de kerstmarkten in Düsseldorf nu zo bijzonder. De kerstmarkt op de Marktplatz is in een historische stijl, die goed aansluit bij de panden die het plein omringen. Hier vind je ook een levensgrote, met de hand gemaakte houten kribbe, die zeker een bezoek waard is. 
De kerstmarkt op de Heinrich-Heine Platz is daarentegen in Jugendstil stijl. En zo is elke kerstmarkt weer anders. Maar natuurlijk kun je op elke kerstmarkt genieten van sfeervolle kraampjes met kerstartikelen, heerlijk geurende Glühwein, typische Duitse Lebkuchen en nog veel meer. 
Wie het leuk vindt, kan op de kerstmarkt in Düsseldorf ook de schaatsen onderbinden. De grote ijsbaan op de Gustaf Grundgens Platz in het centrum trekt elk jaar weer de nodige bezoekers. Zeker kinderen vermaken zich hier uitstekend, terwijl de ouders ondertussen genieten van een heerlijke versnapering. 
De ijsbaan is niet de enige attractie die ervoor zorgt dat de kerstmarkt in Düsseldorf aantrekkelijk is voor jong en oud. Op de Schadowplatz is ook een overdekt poppentheater. Na afloop van de voorstelling kunnen de kids nog even nagenieten in de draaimolens op het plein. Daarnaast zijn de gezellige muziek en mooie lichtjes elk jaar weer betoverend voor jong en oud.