Zee, meren en nog veel meer

Met een kustlengte van 1900 km heeft Mecklenburg-Vorpommern tal van elegante Oostzeebadplaatsen met prachtige witte stranden, UNESCO beschermde wereld erfgoedsteden en een indrukwekkende natuur. Deze streek, ten zuiden van de Oostzee, is vanaf de Oostzee binnen een uur bereikbaar. De watersportliefhebbers komen hier goed aan hun trekken want in deze streek strekt zich het grootste samenhangende meren- en rivierlandschap van Midden-Europa uit. Bewonder tijdens een vakantie de stadjes en dorpen tussen de gebieden en de heuvels uit de ijstijd en de zo'n 2.000 kastelen, parken en herenhuizen. Bewonder deze prachtige regio tijdens een watersport- en/of fietsvakantie en geniet gedurende je verblijf in één van onze accommodaties die in deze streek worden aangeboden.

Al 200 jaar bestaat deze stralende witte badplaatsarchitectuur aan de Oostzee.
Je ziet hier elegante pieren, je geniet van een indrukwekkende badplaatsarchitectuur en treft in deze streek romantische vissers- en kapiteinshuisjes aan. Sinds het Duitse keizerrijk in 1871 zijn badplaatsen zeer populair. Binnen 25 jaar ontstonden tientallen badplaatsen in Mecklenburg-Vorpommern. Levendig, mondain en wit aan de kust van de Oostzee. De charme is voornamelijk te danken aan de bijzondere badplaatsarchitectuur, geen echte architectuurstijl, maar een grenzeloze veelzijdigheid aan diverse gevarieerde bouwstijlen.

Romantische vissers badplaatsen
In enkele plaatsen aan de kust kan je ze nog ontdekken, de ietwat scheve vissershuisjes met lage rieten daken, kleine raampjes staand midden in de ongerepte natuur tussen de bloemen- en groenteperkjes van idyllische boerderijtuinen. Deze bijzondere huisjes vind je vooral op de schiereilanden Fischland-Darß-Zingst en Hiddensee. De lage ‘Büdnerhäuser’ zijn huizen waar wonen en werken onder een dak plaatsvond. Vooral de rijkversierde en bonte ‘Darßer deuren’ zijn een meesterwerk van oude houtsnijkunst.

Residentie- en Hanzesteden aan de Oostzee
Als kleinoden bewaren de steden in Mecklenburg-Vorpommern hun buitengewone culturele erfstukken. Kloosters, kerken, vorstelijke gebouwen, kunstcollecties en veel musea vertellen hun eigen prachtige verhalen. In de uitgebreide voetgangerszones in de zorgvuldig gerestaureerde binnensteden vind je chique winkels, gezellige cafés en moderne shopping centra. Ertussen liggen uitnodigende restaurants en traditionele kroegen.

Hanzesteden
De handel over zee van de bedrijvige kooplieden van de Hanze zorgde in de late middeleeuwen voor een enorme bloei van de kuststeden. Als een van veraf zichtbaar teken van hun macht, bouwden Rostock, Stralsund, Greifswald en Wismar prachtige raadhuizen en enorme kerken. De bakstenen kathedralen staken hoog boven alles uit. Nog steeds bepalen monumentale kerktorens en geweldige pakhuizen van baksteen het straatbeeld. Koopmanshuizen met prachtige gevels en raadhuizen met tinnen filigraan laten zien, dat de middeleeuwen in deze regio niet zo duister is geweest als dat er vaak wordt beweerd.

Omdat zo veel succes ook hebzucht opwekte, bouwden de vroede vaderen machtige vestingwerken. Die van Neubrandenburg wordt als één van de mooiste beschouwd. Rijk versierde stadspoorten en een bijna gesloten stadsmuur geven blijk van de welstand van weleer.

Residentiesteden

Nog steeds zeer voornaam zijn de residentiesteden van weleer. In Güstrow, Ludwigslust en Neustrelitz is de glansrijke periode van de hertogen zichtbaar. En boven alles uit steekt de hoofdstad van de deelstaat, Schwerin, met het sprookjeskasteel.