Een maritieme wereldstad waar je zin krijgt in verre reizen

De metropool Hamburg is gelegen in het noorden van Duitsland. Hamburg is zowel een stad als een deelstaat en omsluit ongeveer 755 km2. Hamburg is na Berlijn dan ook de grootste stad van Duitsland. Hamburg is gelegen aan de rivier de Elbe en is een belangrijke havenstad. De wijde wereld ontdekken en dan terug naar Hamburg, dat is wel het mooiste reisprogramma dat je je kunt voorstellen. Poort naar de wereld, schoonheid aan zee, maritiem hoogtepunt in het noorden, zelfs de terughoudende inwoners van de Hanzestad kunnen maar moeilijk verbergen dat ze trots zijn op hun stad, op de sfeer en op de internationale charme die Hamburg uitstraalt.

Een havenrondvaart, daarna een wandeling door de historische binnenstad en vervolgens HafenCity, Hamburgs nieuwe stadscentrum, ontdekken? Of omgekeerd? Er zijn veel manieren om deze traditierijke en toch zo moderne Hanze- en handelsstad met zijn fascinerende flair beter te leren kennen. Maar één ding is zeker, een rondvaart door de haven is altijd een goed begin van een bezoek aan Hamburg. Vanaf de aanlegsteigers vaar je in een barkas tussen enorme containerschepen, majestueuze oceaanstomers en luxueuze jachten door één van de grootste havens van Europa. Die ervaring kan nog worden verdiept door een ontspannen wandeling door de oude binnenstad, waar vroeger voornamelijk kooplieden goede zaken deden met koffie, thee en specerijen en nu tussen prachtige handels- en woonhuizen uit de 17e, 18e en 19e eeuw originele restaurants en cafés de bezoekers uitnodigen om binnen te komen. Typisch Hamburgs is ook de historische Speicherstadt met het grootste samenhangende complex pakhuizen in klassieke baksteenarchitectuur ter wereld, rustend op duizenden eiken palen en doorsneden door talloze vaarten. Het Hamburg van vandaag en morgen bevindt zich echter in HafenCity, waar één van de grootste binnenstedelijke bouwprojecten van Europa wordt gerealiseerd. Een programma dat twee contrasten in zich verenigt, zeevaarders traditie enerzijds en hypermoderne architectuur anderzijds. Met het stadsdeel Überseequartier als kloppend hart, tussen Speicherstadt en de haven ontstaat hier een maritieme beleveniswereld met veel winkels aan een brede boulevard die doorloopt tot aan het Hamburg Cruise Center.

Wie hier geen zin krijgt om een cruise te maken, is echt een onverbeterlijke landrot. Want bij het binnenlopen en uitvaren van de grootste en mooiste cruiseschepen die je je kunt voorstellen, krijgt eigenlijk iedereen het verlangen de grote wijde wereld over te reizen. Overigens hebben de inwoners van Hamburg een speciale band met de Queen Mary 2, die hier een soort officieuze thuishaven heeft. Elke aankomst van deze trotse Ocean Liner wordt aan de Elbe gevierd door duizenden mensen, vaak met een groot vuurwerk en altijd met veel plezier en enthousiasme.

Een prachtig uitzicht op het ‘maritieme gebeuren’ heb je als je kijkt door de uitkijktoren View Point bij het Cruise Center. Ook vanuit het futuristische Dockland, een 40 meter hoog kantoorgebouw aan de Elbe met een voor het publiek toegankelijk uitkijkterras, kun je de sfeer van de havenstad uitstekend proeven. Een totaal andere sfeer heeft het levendige, enigszins excentrieke en alternatieve stadsdeel St. Pauli met de Reeperbahn, die hier niet voor niets 'sündige Meile' wordt genoemd, en natuurlijk de Fischmarkt in Altona, waar je elke zondag in alle vroegte verse vis (en nog veel meer) kunt kopen, een heel bijzondere ervaring. In Hamburg kun je trouwens op meer plaatsen uitstekend inkopen doen. Bijvoorbeeld in de Jungfernstieg, de mondaine winkelstraat van de stad, die begint aan de Binnenalster. Zelfs hier, midden in het centrum, kun je over mooie oeverpromenades flaneren. Net als aan de Außenalster, het vlakbij het centrum gelegen recreatiegebied van de Hanzestad. En mocht je nu de indruk hebben dat de inwoners van Hamburg nooit genoeg krijgen van het water, dan heb je het precies bij het rechte eind.

Speicherstadt
In de haven tussen de Deichtorhallen en de Baumwall ligt de honderd jaar oude Speicherstadt, 's werelds grootste samenhangende complex van pakhuizen en magazijnen. Hier treffen de bezoekers van Hamburg een idylle die zij nauwelijks in een wereldhaven zouden verwachten: wilhelminische baksteengotiek uit de gründerzeit, bizarre gevels en torentjes en een wirwar van steegjes. Achter dikke muren liggen bij de juiste temperaturen koffie, thee, cacao, specerijen, tabak en inmiddels ook computers opgeslagen. Bovendien bevindt zich hier 's werelds grootste depot van oosterse tapijten. De Speicherstadt is één van de belangrijkste attracties tijdens de grote havenrondvaart.

Hafen City
De Hafen City is momenteel het grootste stadsontwikkelingsproject van Europa en staat model voor de ontwikkeling van de Europese binnenstad aan het water. Terwijl het stadsbeeld van Hamburg allang wordt bepaald door de historische Speicherstadt met zijn neogotische baksteenarchitectuur, plaatst de nieuwbouwwijk Hafen City vlak aan de haven moderne accenten. Met de ontwikkeling van dit nieuwe centrum verlegt Hamburg op z'n minst wat Europa betreft de grenzen. Op een oppervlakte van 157 hectare ontstaat er een levendige stedelijke ruimte met een mix van woon- en werkruimte, detailzaken, recreatievoorzieningen, gastronomie en cultuur.

Shoppen
Hamburg is een waar shopping paradijs, je vindt er leuke boetiekjes, grote modeketens en exclusieve winkels. In de binnenstad vind je vooral bekende winkelnamen zoals de H&M en grote warenhuizen. In de straat Neuer Wall vind je de winkels van topdesigners als Armani, Dior en Gucci. In St. Pauli moet je in de Markstrasse zijn, een straat vol met hippe boetiekjes. Je kunt hier voor weinig geld leuke kleding en accessoires kopen. Er zijn ook heel wat winkeltjes die kunstvoorwerpen verkopen.