Bremen en Bremerhaven: De twee steden in één deelstaat

De twee ‘zuster’ steden Bremen en Bremerhaven maken indruk op hun bezoekers met bijzondere inzichten in fascinerende werelden, aparte uitzichten op maritieme en historische bezienswaardigheden en een futuristische blik op het gebied van cultuur en kunst

Bremen

De internationale stad Bremen is trots op haar UNESCO werelderfgoed. Het raadhuis is in de stijl van de Weser renaissance met het eerbiedwaardige standbeeld van Roland op de historische Marktplatz.  Dit ‘Vrijheidsbeeld’ staat al sinds 1404 symbool voor vrijheid en gerechtigheid en is het grootste standbeeld van deze mythische ridder in Duitsland.  Bremen is ook vooral bekend en populair vanwege de sprookjes van gebroeders Grimm

Bremen heeft zowel moderne als traditionele kanten. 1200 jaar van traditie en internationaliteit drukken een stempel op Bremen, de Hanzestad aan de Weser. Er is een ideale verbinding van de luchthaven naar het centrum per tram. Een bezoek aan de historische Marktplatz mag ook zeker tijdens je bezoek niet ontbreken, hier beleef je de geschiedenis nog volop. Dit plein is hét symbool van de trotse traditionele handelsstad Bremen. In de Ratskeller, van het Rathaus, kun je goede en lekkere wijnen drinken. In deze kelder ligt de grootste verzameling Duitse wijnen. Flaneer door de kronkelige steegjes in de oudste wijk van de stad, de Schnoor, of proef de maritieme sfeer aan de oeverpromenade van de Weser, de Schlachte. Daar zijn vele gezellige cafés en goede restaurants te vinden.

Diverse science centers en tentoonstellingen van moderne technologieën in Bremen zorgen ervoor dat met de talrijke projecten in de wetenschap er in Bremen genoeg spannends te beleven is. Het Universum Bremen, het groene science center 'botanika' en het Überseemuseum zorgen ervoor dat je op een interactieve manier in aanraking komt met de wetenschap en technologie. Bij het bekende EADS Astrium kan er een kijkje worden genomen hoe astronauten eten, slapen en douchen in het heelal.

Ook de shopfanaten kunnen in Bremen hun hart ophalen. Er zijn leuke boutiques, winkeltjes, grote modezaken en warenhuizen rond de Marktplatz. Ook zijn er vele overdekte winkelcentra. Lloyd Passage, Domshof Passage en Katharinen Viertel zijn fraaie winkelpassages vol exclusieve producten.

Bremen is echt een stad die bruist! Bremen heeft dan ook: Duitslands oudste volksfeest, de Freimarkt, het muziekfeest, hoogtepunten op het gebied van musical en toneel, belangrijke kunsttentoonstellingen, de traditionele kerstmarkt, de betoverende 'Schlachte-Zauber' en de historische kerstmarkt in maritieme sfeer op de Weserpromenade Schlachte.

Zeestad Bremerhaven

In Bremerhaven mondt de Weser in de Noordzee uit. Het is de grootste stad aan de Duitse Noordzeekust en heeft diverse leuke bezienswaardigheden. Themapark 'Havenwelten Bremerhaven' is zeer interessant om te bezoeken. In het Deutsche Auswandererhaus beleef je de sfeer rondom de emigratie vanuit Duitsland naar Amerika nog immer en in het Klimahaus in Bremerhaven 8° reis je door de klimaatzones van de aarde. In het Duitse Scheepvaartmuseum zijn de oudste kogge van de wereld te vinden en in de plaatselijke dierentuin aan de zee zijn o.a. ijsberen en pinguïns te zien.  Oceaanreuzen zetten koers op de zeestad, museumschepen liggen in de haven voor anker en met behulp van de havenbus krijg je een uitstekende blik op de omslagplaatsen voor auto's en de gigantische containerterminals in de overzeese havens. In het Historisch Museum Bremerhaven zie je de werk- en leefomstandigheden aan de kust van vroegere tijden. Op de winkel- en amusementsboulevard 'Schaufenster Fischereihafen' kom je alles te weten over het onderwerp 'vis en visvangst’ zoals, in het Atlanticum met het zeewateraquarium, in de zeevis-kookstudio en in de diverse aanwezige restaurants.