Natuur, cultuur & water

gevarieerd vakantie vieren in Brandenburg

Rondom het stedelijk landschap van de hoofdstad Berlijn ligt het uitgestrekte natuur-, cultuur- en merenlandschap van Brandenburg. Enkele aspecten van vakantie vieren in Brandenburg zijn: diep ademhalen, natuur beleven en actief bezig zijn.

Wellicht nergens anders in Duitsland liggen de tegenstellingen zo dicht bij elkaar als in deze hoofdstadregio. Met een groene omgeving omsluit de deelstaat Brandenburg de bruisende stad Berlijn. Binnen een uurtje van de stad zie je weidse vergezichten, cultureel werelderfgoed en een landschap dat rijk is aan meren en rivieren. Brandenburg is zo veelzijdig dat het ook wel: 'Toscane van het noorden', wordt genoemd. De dun bevolkte regio Uckermark is een 'Klein Venetië' door het Spreewald met een dicht netwerk van kanalen. De UNESCO werelderfgoed stad Potsdam, wordt ook wel 'Arcadia van de Mark Brandenburg' genoemd. Potsdam is rijk aan: kastelen, weelderige landschappen en parken.

De gebieden van het Nationaal Park Unteres Odertal, de drie UNESCO-biosfeerreservaten en de elf natuurreservaten zijn allemaal beschermd natuurgebied. Hier kunnen bezoekers ongerepte landschappen op een actieve wijze beleven. Lekker rustig en gemoedelijk met een houten bootje of sportief met de kano de smalle stroompjes van het Spreewald bedwingen. Wandelen door de bossen en veengebieden van de Schorfheide of met de fiets op ruim 7000 km fietspaden dwars door de regio trappen. Heerlijk langs de rivieren Havel, Oder en Spree, tot aan Kopenhagen, en daarna ontspannen in de wellness met lijnolie, kristalstenen of met abrikozenpitten.

Meer dan 3.000 glasheldere meren en 30.000 kilometer lange rivierlandschappen maken Brandenburg tot de deelstaat met de grootste oppervlakte aan binnenwater. Zo kun je rustig genieten op een plezierboot of wake-boarden en kanoën op de binnenwateren. Ook kun je met de motorjacht langs Slot Rheinsberg varen en met een zeilboot op de Scharmützelsee zeilen. De hoofdstadregio is een blauw paradijs dat tot het grootste watersportgebied van Europa behoort.

Berlijn
Sinds de val van de Muur is de stad Berlijn eigenlijk alleen maar interessanter geworden. Enerzijds is er het verleden, waarvan nu nog diverse elementen zichtbaar zijn in de stad, anderzijds is er een stad ontwikkeld die niet vanuit één centrum een normaal groeipatroon heeft doorstaan tijdens een belangrijke naoorlogse periode, maar een stad die voortkomt uit losse gebieden die een enorme inhaalslag hebben gemaakt waarbij de inrichting en architectuur soms aanzienlijk afwijkt van wat men gewend is. Verder is Berlijn schoon, relatief veilig en zijn de mensen gastvrij. Het is gewoonweg een aangename stad om te vertoeven.