Hotspot Berlijn – De eigenzinnige stad met veel gezichten

In geen enkele andere stad is het contrast tussen het verleden en heden zó indrukwekkend en zó groot als in de Duitse hoofdstad Berlijn. De val van de muur was een opzienbarende gebeurtenis, waarvan de beelden de hele wereld rondgingen. Nu, ruim een kwart eeuw later, biedt de Duitse hoofdstad een fascinatie aan historie, cultuur en creativiteit. De rijksdag en Brandenburger Tor staan wereldwijd symbool voor de scheiding en hereniging van een land en zijn mensen. De voormalige grensovergang Checkpoint Charlie is wereldwijd het bekendste symbool van de Duitse hereniging. In de nieuwe tijd die met de val van de muur zijn intrede deed, heeft de stad aan de Spree zich ontwikkeld tot een creatieve inspiratiebron voor de mode- en kunstwereld. Berlijn is geschiedenis, een partystad en inspiratiebron tegelijk. Houd je van (moderne) kunst, goed eten en een veelzijdig nachtleven? Dan is deze stad dé bestemming! Het stadsbeeld wordt bepaald door boeiende architectonische contrasten van renaissance tot classicisme en van Bauhaus tot Avant-garde. Berlijn, de stad met 16.000 ha bosgrond en 3 UNESCO wereld erfgoed locaties heeft 180 musea, gedenkplaatsen, 3 operagebouwen en vele hippe nachtclubs. De fijnproevers kunnen terecht in de uitstekende sterrenrestaurants van deze onvermoeibare metropool.

Sightseeing in Berlijn

Berlijn is dynamisch en modern maar ook de sporen van het verleden blijven altijd in het stadsbeeld aanwezig. Na de hereniging werden veel historische gebouwen gerenoveerd en de spectaculaire bezienswaardigheden zagen het licht.

De wijk van de regering
Het bekendste symbool van de stad is de Brandenburger Tor op de Pariser Platz. Dit uit zandsteen opgetrokken monument met de prachtige quadriga behoort tot de mooiste voorbeelden van het Duitse classicisme. Door de bomen van het nabijgelegen park Tiergarten schemert de Siegessäule met bovenop de reusachtige Victoria, liefkozend “Goldelse” genoemd. De Rijksdag, de zetel van de Duitse Bondsdag aan de Brandenburger Tor, speelde en speelt een cruciale rol in de Duitse geschiedenis. Na een uitgebreide restauratie kreeg het gebouw een nieuwe glazen koepel en werd het opnieuw opengesteld. Sindsdien is het een must voor elke bezoeker van Berlijn (vooraf aanmelden is een vereiste).

Het historische Berlijn
Aan de oostzijde van Pariser Platz loop je via de bekendste boulevard van Berlijn, Unter den Linden, naar diverse bezienswaardigheden zoals de Dom van Berlijn en het Museumeiland. Boven de Alexanderplatz reikt de Fernsehturm, dit is het hoogste gebouw van Duitsland en heeft een totale hoogte van 368 meter. Het uitzichtplatform en het restaurant bieden een fantastisch vergezicht over de hele stad.

Nabij bevindt zich de historische kern van Berlijn, het Nikolaiviertel. De huizen zijn gebouwd volgens overgeleverde voorbeelden en geven een idee van een vroegere Berlijnse wijk. Op de Hackeschen Markt kun je op de opzichtig ingerichte jugendstil-binnenplaatsen en de idyllische zijstraten heerlijk flaneren. In de buurt van de Friedrichstraße tref je één van de mooiste pleinen van Europa, de Gendarmenmarkt, waar de Deutscher Dom, de Französischer Dom en het Konzerthaus samen een mooi geheel vormen.

Het nieuwe City West
De opwindende glazen en stalen constructies aan de Potsdamer Platz zijn spectaculaire voorbeelden van hedendaagse architectuur. De bekende Kurfürstendamm is het hart van het Berlijnse Westen. Dit is een bekende en populaire winkelstraat met vele winkels en warenhuizen. Je ziet hier ook de indrukwekkende Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche. Dit is een gedenkmaal voor vrede en verzoening, de kerk werd tijdens de oorlog verwoest en de ruïne werd in de jaren '60 met een modern gedeelte aangevuld. Het meest prachtige paleis in Berlijn is Schloss Charlottenburg, een schitterend gebouw met een prominente kunstverzameling te midden van een uitgestrekt park.

Tip
De Karl-Marx-Allee werd in DDR-tijden aangelegd in de stijl van het socialistische classicisme. De monumentale gebouwen zijn een uniek voorbeeld van deze architectuurstijl in Duitsland en is zeker een bezoek waard!